Kom jij in jouw praktijk ook wel eens cliënten tegen die veel lichamelijke klachten hebben die eigenlijk voortkomen uit gevoelens of onverwerkte trauma’s? Of patiënten die ontzettend vastlopen en het moeilijk vinden om bij hun gevoel te komen en daarover te praten? Of heb je cliënten die, vanuit een beperking, moeilijk kunnen omgaan met gevoelens?
Paardencoaching is een vorm van coaching waarbij een paard helpt met het geven van inzicht in het gevoel van de mens. Bij Paardencoaching helpt een paard met het geven van inzicht in het gevoel van de mens. Een paard is van nature een gevoelig dier dat erg gericht is op het scannen van de omgeving en van degenen die zijn omgeving betreedt.
Deze manier van coaching is vaak positief confronterend. Een paard reageert namelijk op de persoon die voor hem staat. Hierbij voelt het alle gevoelens, angsten en spanningen die deze persoon bij zich draagt. Doordat ik de reacties van het paard ‘vertaal’, worden inzichten en lichamelijke effecten losgemaakt waardoor het verwerkingsproces kan starten. Dit werkt ook heel goed bij en voor kinderen, omdat zij het vaak lastig vinden om te praten en hun emoties te omschrijven. Paardencoaching kan daarbij heel veel inzichten geven.
Een paardencoach sessie kan ingezet worden bij de volgende thema’s :
- Depressie of burn-out (klachten)
- (Chronische) stress
- Verwerken van verlies of trauma’s
- Zelfvertrouwen
- Concentratie
- Faalangst
Doordat ik de reacties van het paard ‘vertaal’, worden inzichten en lichamelijke effecten losgemaakt waardoor het verwerkingsproces kan starten


Gecertificeerd Paardencoach
Sinds een aantal jaar ben ik actief als (gecertificeerd) Paardencoach met mijn bedrijf Paardencoaching Twente. Een vriendin en psycholoog/psychotherapeut (Honorée Vissers) komt sinds een paar maanden met een aantal cliënten van haar bij mij om een sessie te volgen. Ze heeft hier al veel goede inzichten door gekregen.
Honorée Vissers
Psycholoog / psychotherapeut
Ik heb een aantal keer een sessie paardencoaching bij Linda ingezet met cliënten die al langer in psychotherapie waren, waarbij ik stuitte op hele diepliggende patronen, waar moeilijk woorden voor te vinden waren. Hierdoor leek de behandeling wat te stagneren en door paardencoaching in te zetten hoopte ik weer wat beweging te krijgen, en mijn cliënten te helpen op een andere manier bij hun beleving en ervaring te komen dan door te praten. Dit leverde in alle gevallen gespreksstof op voor de verdere behandeling, en ook beweging in de therapie.
Het is mogelijk om kennis te maken op de manege of het paardencoachen eerst zelf uit te proberen, om te zien of je dit wil inzetten voor jouw cliënten.